Álmok fajtái

Az álmok fajtái

 Az álmoknak több fajtája is van.

Az álomfejtésben az a legnehezebb, hogy először meg kell állapítani, hogy az adott álom melyik típusba tartozik, és csak azután lehet az álom tartalmát értelmezni.

Nehezíti a dolgot az is, hogy az álmok szimbólumokat tartalmaznak, és az álom helyes megfejtéséhez ismernünk kell e szimbólumok jelentését.

További nehezítő körülmény, hogy minden embernek egyedi szimbólumrendszere van, így véleményem szerint az álmos könyvek alapján lehetetlen megfejteni egy álom üzenetét, az csak iránymutatást adhat, de azt sem szabad készpénznek venni.

Az álmok legfontosabb fajtái a következők:

1. Problémamegoldó álmok

2. Vágyálmok

3. Jövőbe látó álmok

4. Inkarnációs álmok

5. Szimbolikus álmok

Nézzük, melyik kategória mit is jelent pontosan.

1. Problémamegoldó álmok

Aki végzett agykontroll tanfolyamot, ott is hallhatott róla, hogy ha van egy adott problémánk, és lefekvéskor feltesszük a kérdést magunknak, hogy mi lehet ennek a problémának a megoldása, akkor megálmodjuk a választ. Lehet, hogy pár napot vagy hetet várnunk kell, hogy megálmodjuk a megoldást, de ha esténként ezzel a kívánsággal alszunk el, akkor előbb-utóbb megérkezik a válasz.

2. Vágyálmok

Ebbe a kategóriába azok az álmok tartoznak, amit a való életben szeretnénk megtenni, átélni, de valami miatt nem tesszük, vagy nem tehetjük meg, illetve nem éljük meg az adott szituációt. Ilyenkor átéljük álom állapotban.

Ezek az álmok olyan vágyakról is mesélhetnek, amiről esetleg tudatosan nem is tudunk, vagy önmagunk elől is tagadjuk ezek létezését.

Ide tartoznak a rémálmok is, hiszen a fel nem dolgozott félelmek, amikről nem akarunk tudomást szerezni, itt álom állapotban felélednek, életre kelnek. (Olyan, mint a Gömb című film Dustin Hoffmannal) Rengeteget tanulhatunk önmagunkról ezeknek az álmoknak a segítségével.

3. Jövőbe látó álmok

Az álmok ezen típusa eléggé ritkán fordul elő, de annál izgalmasabb. Ha visszagondoltok, valószínűleg találtok olyan emléket, amikor egy szituáció bekövetkeztekor beugrott, hogy “De hiszen ezt már megálmodtam!”

Ha figyelnénk ezekre az álmainkra, akkor sok szituációra, eseményre előre felkészülhetnénk.

Ezek az álmok olyanok, mint az útjelzők. Előre vetítenek egy eseményt, hogy felkészülhessünk rá.

4. Inkarnációs álmok

Néha előfordul, hogy álmunkban, egy másik korban, másik országban, esetleg a másik nem bőrében vagyunk. Elképzelhető, hogy ezek az álmok bizonyos emlékképek előző életeinkből, amit álmunkban újra átélünk.

Nagyon nehéz megítélni, hogy az álom valóban egy előző inkarnációra utal, vagy szimbolikus álom. Általában a kettő ötvözete.

Mindenesetre ilyenkor egyfajta emlékeztetőt kapunk a tudatalattinktól egy-egy tulajdonságra vagy eseményre való tekintettel. Felkészít minket valamire az ilyen álom, illetve szellemi fejlődésünket segíti azáltal, hogy emlékeztet bizonyos tévedéseinkre, vagy jó döntéseinkre.

5. Szimbolikus álmok

Majdnem minden álom szimbolikus álom.

Az álmokat nem szabad 100%-ban biztosra venni, mert bár előre jelezhetnek dolgokat, sok esetben ezeket az információkat rejtve, szimbólumokba csomagolva kapjuk.

Vannak egyetemes szimbólumok, ami mindenkinél ugyanazt jelenti. Ilyen pl. a víz, ami az érzelmeket jelöli, a hajó, ami az életutat szimbolizálja. Az utazás a fejlődést, az élet folyamatosságát jelöli. Azonban ezek az egyetemes szimbólumok még nagyon kevesek ahhoz, hogy megfejthessük az álmot. Ezek csak irányvonalat mutatnak.

Minden embernek saját szimbólumrendszere van, ezért az álomfejtés is egyénre szabott. Figyelembe kell venni az álmodó érzelmeit is az adott álom során, illetve az egyéni szimbólumrendszert. Lehet, hogy számodra a szeretetet egy szív szimbolizálja, míg számomra esetleg egy gyűrű. Lehet, hogy neked a szabadsághoz a madár szimbóluma társul, nekem meg mondjuk egy delfin szimbolizálja ugyanezt.

Tehát igazán jó álomfejtést minden ember önmagának tud elkészíteni. Ehhez azonban szükséges megismerkedni saját szimbólum rendszerünkkel.

Szerző: Sztojka Erika (ezomisztika)